آزادی و عدالت اجتماعی جمعیت سوسیال دموکراسی برای ایرانآزادی و عدالت اجتماعی جمعیت سوسیال دموکراسی برای ایرانآزادی و عدالت اجتماعی جمعیت سوسیال دموکراسی برای ایرانآزادی و عدالت اجتماعی جمعیت سوسیال دموکراسی برای ایران

آزادی و عدالت اجتماعی

جمعیت سوسیال دموکراسی برای ایران

  • صفحه اول
  • خبرها
  • مقاله ها
  • مصاحبه ها
  • بیانیه ها
  • دیدگاه ها
  • مواضع ما
  • انتشارات
  • گالری عکس ها
  • تریبون آزاد
  • تماس با ما
  • در باره ما
  • فارسی
  • English
0

رویکردی روانشناسانه در باره کسانی که به سیاست روی می‌آورند

13 آوریل 2021
Categories
  • 1-Right
  • Center
  • Uncategorised
  • مقاله
Tags

دکتر مسعود نقره کار

برگرفته از خبرنامه گویا- Monday, Apr 5, 2021

روانشناسی سیاسی علمی ست نوبنیاد و تازۀ پا که تنها دریکی از عرصه‌های کار و فعالیت‌اش به شناخت روانی و رفتاری بازیگران یا کنشگران سیاسی و منشأ گرایش‌ها، زمینه‌ها و نحوه شکل‌گیری فکر و نظر، رفتار و عملکرد سیاسی آن‌ها می‌پردازد. رویکردهای گوناگونی حتی در همین محدوده مطرح شده‌اند با تاکید براین نکته مهم که نمی‌باید و نمی‌توان سیاست و همه روندها و پدیده‌های سیاسی را با نگاهی ” پسیکولوژیستی “و فقط روانکاوانه و روانشناختی دید، و نیز نمی‌باید و نمی‌توان نقش روندها و پدیده‌های روانی را در حوزه سیاست نادیده انگاشت.

در این یادداشت به کوتاهی نگاهی به ویژگی‌های شخصیتی، روانی و رفتاری کسانی که بیشتر به سیاست و بازیگری در این عرصه روی می‌آورند، داریم:

 

۱- محرومیت‌های احساسی و عاطفیِ دوران کودکی و نوجوانی عده‌ای را به سوی سیاست سوق می‌دهد. این دست افراد در دوران جوانی و پس از آن، تلاش می‌کنند با اعمال قدرت به شکل‌های مختلف از جمله شکل سیاسی آن، احساس‌ها و عواطف سرکوب شدۀ ناشی از محرومیت‌ها و محدویت هائی را که متحمل شده‌اند، ترمیم وجبران کنند. اینان با اتکا به جایگاه و قدرتِ سیاست در روابط و زندگی اعمال قدرت می‌کنند، حس و عملی که واکنشی جبرانی در برابرمحرومیت‌ها، تحقیرها، تحمیق‌ها و ناکامی‌ها ست. این گروه از افراد با احساس قدرتی که پدیده اغواگر و جذاب سیاست به آنها می‌دهد بر بی اعتمادی به خود، ترس از بی هویتی، احساس گناه و نا امنی غلبه می‌کنند. سیاست کردن به این نوع افراد هویت و شخصیت می‌دهد. تجربه شده است که نا هنجاری‌های روانی و رفتاری حاصل از مشکلات و محدودیت‌ها ومحرومیت‌های دوران کودکی و نوجوانی به ویژه در عرصه سیاست به ندرت بَدَل به شکوفائی اندیشگی و رفتارفرد در راستائی انسانی شده است. در اکثر موارد بربسترعوارض ناشی از محرومیت‌ها و محدودیت‌ها اعمال قدرت و قدرت طلبی از راه‌ها و روش‌های ناسالم و غیر انسانی فاجعه آفریده‌اند. رفتار سیاسی این دست از رهبران، در وجه غالب عینی کردن انگیزه‌ها و انگاشت‌های روانی و مشکلات شخصی ست که آن‌ها را از دوران کودکی و نوجوانی به خود مشغول داشته است.
۲- افراد خود شیفته با ایگوی قوی (در معنای مَنّیت و از خود راضی بودن) در صد بالائی از علاقه مندان به سیاست و کار سیاسی را در بر می‌گیرند. اینکه در صد بالائی از سیاستمداران و سیاست ورزان به درجاتی از خودشیفتگی مبتلا هستند، اثبات شده است. رفتار این افراد می‌توانند بازتاب غلبه تمایل‌ها و انگاشت‌ها و نیازهای شبه غریزی و غریزی است. افرادی که بر داشت و تصورغیرواقعی ازخود و ذهنیت خود را به جای واقعیت می‌نشانند. علاقه و تمایل به فرادستی، قدرت طلبی و سلطه جوئی از ویژگی‌های این افراد است.
۳- شهرت طلب‌ها مشتری‌های پروپا قرص ِسیاست‌اند. شهرت طلبی یک بیماری و یا اختلال روانی و رفتاری نیست، شهرت طلبی درحدی که آسیب‌های فردی برای دیگران و زیان‌های اجتماعی نداشته باشد، امری طبیعی ست و نوع سالم آن انگیزه و محرک رقابت‌های سالم و انسانی می‌تواند قلمداد شود. تمایل و گرایش طبیعی و انسانیِ مورد توجه و محبت قرار گرفتن را می‌باید از خودبزرگ پنداری‌ها، خودشیفتگی‌ها، نمایشگری‌ها و خودنمائی‌ها و جاه طلبی‌های بیمارگونه تفکیک کرد.
۴- وراثت و ساختار ژنتیک و ویژگی‌های زیست شناسانه انسان نیز می‌تواند سبب بروز تغییرات در کارکردهای فیزیولوژیک بدن انسان، افکارو رفتارهای فردی واجتماعی و سیاسی وی شوند. درخانواده‌ها و خاندان‌های بسیاری تمایل و گرایش به قدرت طلبی، سلطه جوئی و فرادستی، و گرایش به فعالیت هائی که این تمایل و گرایش را متحقق کنند، غالب بوده‌اند. (“زیست شناسی سیاسی” نیز نشانه‌های فیزیولوژیک مانند ضربان نبض، فشار خون و حرکات و سکنات بدن را عواملی در ارزیابی رفتارهای اجتماعی و سیاسی افراد قلمداد می‌کند.)
۵- کسانی که از اعتماد به نفس بالائی برخوردار هستند و نیازهای احساسی و عاطفی، و سایر نیازهای‌شان (نیازهای جسمانی یا فیزیولوژیک، ایمنی، نیاز به محبت و احساس وابستگی، نیاز به احترام و…) تامین شده‌اند نیز در زمرۀ علاقه مندان به سیاست‌اند. این افراد اطمینان و، یقین دارند توانائی مواجه شدن با سختی‌ها و مخاطرات زندگی را دارا هستند. حس هویتی نیرومند، مستقل و قاطعیتی که به باور چنین افرادی از عهده هر کاری برمی آیند این افراد را به سیاست نزدیک می‌کند.

۶- برخی از افرادی که انساندوستی ومردم گرائی، وهمدلی و محبت و کمک به انسان‌های دیگر و بهبود شرایط زندگی آنان، و نیز مبارزه با ستمگری و تبعیض ملکه فکرشان است به سیاست روی می‌آورند. این افراد از ظرفیت بالای رشد، خلاقیت، خودکفایی، آزاد منشی، استقلال و گرایش به سالم زیستن برخوردارند. تعالی انسان عالی ترین و جهان شمول ترین انگیزه این افراد است، و سیاست را مهمترین ابزارِ رسیدن به این تعالی می‌دانند. بلوغ، پختگی و سلامت، و برخورداری از حس‌های انسانی عاطفه و عشق و شرم، و دوری جستن از کینه و نفرت از ویژگی‌های این افراد هستند. توجه به مسائل بیرون از خویشتن، توجه به دیگران و جامعه و جهان و احساس انجام وظیفه و تعهد نسبت به سعادت انسان و جامعه بشری، نه فقط برای کسب شهرت و قدرت – که هر انسانی به طور طبیعی خواستار دستیابی به آن هاست – بلکه بیش تر برای احساس رضایت و لذت و انجام وظیفه انجام می‌دهند. بدون تعصب و تظاهر و هیجان زدگی رفتار می‌کنند. در برابر آنچه نمی‌پسندند ویا مخالف آن هستند با آرامش ومتعارف رفتارمی کنند و در شرایط بحرانی تصمیم‌های سنجیده و خردمندانه می‌گیرند.
متاسفانه در اکثر جوامع، به ویژه جامعه ما، عرصه سیاست، با کمبود این نوع شخصیت‌ها، و روش‌ها و منش‌ها مواجه بوده است. آنچه امروز در میهنمان شاهدیم بازتاب این کمبود و نقصان نیز هست.
….
منابع برای مطالعه بیشتر:


The 6 political personality types | Campaigns & Elections (campaignsandelections.com)
By David Rosen/ Oct 6, 2013
1-
Power and personality, Harold D.Lasswell. Norton & company (1976)
–
Political Psychology, by David O.Sears, 2003, Oxford University2
3-
political Mind, George Lakoff, 2008, Viking Adult
4-
Personality Disorders in Social Work& Health Care, Gregory W. Lester, Cross Country University
5-
Emotional Intelligence, Daniel Goleman, 2012
6-
The Story of Angkor by Jame DiBiasio, Chapter 10; Au Revior Angkor
7-
http://disorderedworld.com/2013/11/14/pol-pot-and-the-khmer-rouge
8-
http://www.edwebproject.org/sideshow/khmeryears/fall.html The Fall of The Khmer Rouge
9-
The Fall of the Khmer Rouge Conspiracy’s Sociopathy by Alfred Lehmberg
10-
Overall source Parenti, M. (1999). History as mystery. San Francisco: City Lights Books
11-
Williams, Roy (2013). In God They Trust?, p. 100. Bible Society Australia, Canberra
12-
Ghaemi, Nassir (July 30, 2011). “Depression in Command”. The Wall Street Journal
13-
Allen Rachael. “Stalin and the Great Terror: Can Mental Illness Explain His violant…
14-
Irving, David (1989). Goring: A Biography. William Morrow & Co; 1st edition
15-
Matousek, Mark (2012). Ethical Wisdom: The Search for a Moral Life. Anchor.
16-
Longerich, Peter (2013). Heinrich Himmler. United States: Oxford University Press
17-
Victor, George (2007). Hitler: The Pathology of Evil. Potomac Books Inc
16-
Hershman DJ; Lieb J. (1994). A Brotherhood of Tyrants. Prometheus Books
17-
Redlich, Fritz (1998). Hitler: Diagnosis of a Destructive Prophet. Oxford University Press
18-
Waite, Robert G.L. (1993). The Psychopathic God: Adolph Hitler
19-
Langer, Walter C. “A Psychological Analysis of Adolph Hitler, His Life and Legend“.
20-
Ghaei, Nassir. “A First-Rate Madness: Uncovering the Links Between Leadership and Mental Illness” Penguin Books. 2011.21-Shenk, Joshua Wolf (October 1, 2005). “Lincoln’s Great Depression“.
22-
Falk, Avner (2007). Napoleon against Himself: A Psychobiography. Pitchstone Publishing

۱- روانشناسی سیاسی، دیوید پاتریک هوتون، ترجمه سعید عبدالملکی، نشردانژه
۲- مقدمه‌ای بر روانشناسی سیاسی، مارتا کاتم و…. ترجمه کمال خرازی و… نشر دانشگاهی
۳- دوآن شولتس، روان شناسی کمال، ترجمه گیتی خوشدل، سال، ۱۳۶۶، تهران
۴- مقدمه‌ای بر روانشناسی سیاسی، علی فتحی آشتیانی، نشر بعثت، ۱۳۸۸
۵- مکتب‌ها و نظریه‌ها در روان شناسی شخصیت، سعید شاملو، نشررشد، ۱۳۹۰

 

 

رویکردی روانشناسانه در باره کسانی که به سیاست روی می‌آورند

13 آوریل 2021
Categories
  • 1-Right
  • Center
  • Uncategorised
  • مقاله
Tags
Share

Related posts

23 می 2023

اگر یارشاطرنیستی بارِ خاطر نباش! مسعود نقره کار


Read more
21 می 2023

فقط یک راه : “همه با هم”


Read more
21 می 2023

چرا جمهوری اسلامی مخالف کنوانسیون پالرمو است؟


Read more

دیدگاهتان را بنویسید لغو پاسخ

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

سوسیال دموکراسی در ایران

سوسیال دموکراسی در ایران

مختصری در بارۀ اجتماعیون ـ عامیون
علی موسیو یکی از بنیادگذاران و فعالان اجتماعیون عامیون در انقلاب مشروطه ایران 

© 2021 - آزادی و عدالت اجتماعی
Follow us on Facebook

  • Facebook
  • Facebook
  • Telegram
0